ΠΕΦΟ Newcastle Η φωνή του Ολυμπιακού κόσμου στη βορειοανατολική Αγγλία….
Η φωνή του Ολυμπιακού κόσμου στη βορειοανατολική Αγγλία….

Newcastle

Το Newcastle βρίσκεται στη Βορειανατολική ζώνη της Αγγλίας στην επαρχία του Tyne and Wear κοντά στην ακτή της Βόρειας θάλασσας. Χτίσθηκε από τους Ρωμαίους, όπως άλλωστε και όλες οι μεγάλες Αγγλικές πόλεις, στη βόρεια όχθη του ποταμού Tyne και υπήρξε η βορειότερη πολύ ολόκληρης της αυτοκρατορίας τους.

Το Newcastle με πληθυσμό γύρω στο ένα εκατομμύριο κατοίκους μαζί με τα περίχωρά της, υπήρξε ίσως το μεγαλύτερο βιομηχανικό κέντρο του βορρά με αιχμή του δόρατος την παράγωγη άνθρακα (λιγνίτη), όπου τα ορυχεία της πόλης τροφοδοτούσαν με πρώτες ύλες την αγγλική βιομηχανία κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα μέχρι και την δεκαετία του 80 όπου η τότε πρωθυπουργός Margaret Thatcher διέταξε την οριστική παύση τους. Το Newcastle φημίζεται επίσης για τα ναυπηγεία του, τα οποία βρίσκονται στην συνοικία του Wallsend πάνω στον Tyne. Από τα ναυπηγεία αυτά καθελκύσθηκαν δεκάδες εμπορικά και πολεμικά πλοία, τα οποία κοσμούν τους στόλους δεκάδων κρατών, ανάμεσα στους οποίους και ο ελληνικός στόλος.

Το Newcastle διαθέτει δυο Πανεπιστήμια Το Newcastle University και το University of Northumbria at Newcastle, και ένα κολεγιο το Newcastle College. Τα τρία αυτά ιδρύματα μαζεύουν κάθε χρόνο πάνω από 30000 φοιτητές ανάμεσα τους και 2000 Έλληνες περίπου. Ξένοι φοιτητές έρχονται από όλα τα μέρη της γης για να σπουδάσουν εδώ. Δημοφιλέστερες σχολές για τους Έλληνες είναι η ναυπηγική και η μηχανολογική του Newcastle University, καθώς και η Διοίκηση επιχειρήσεων και η οικονομική του Northumbria. Το δε ελληνικό στοιχειό γενικότερα έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα δημιουργώντας μαγαζιά, εστιατόρια ακόμα και πολιτιστικό σύλλογο.

Η πόλη του Newcastle θεωρείται, κατά γενική ομολογία, πολύ του ξεφαντώματος. Το κέντρο της πολύς διαθέτει πάνω από 400 μπυραρίες, πολλά κλαμπ, σινεμά, θέατρα και γενικά τη νύχτα, η πόλη δίνει την εντύπωση πως ζωντανεύει. Υπήρξε μάλιστα ένα γκάλοπ που ήθελε το Newcastle την 8η καλύτερη πολύ για να βγει κανείς έξω παγκοσμίως, πράγμα ίσως υπερβολικό, αλλά ταυτόχρονα δε, χαρακτηριστικό του πως είναι η νυχτερινή ζωή της πόλης. Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει και στην τοπική ομάδα ποδόσφαιρου της πολύς, την Newcastle United, ομάδα με πολλούς φανατικούς οπαδούς που μπορούν να συγκριθούν μόνο με τους οπαδούς μιας γνώστης μας ομάδας από τον Πειραιά.

Από αξιοθέατα η πολύ διαθέτει το μεσαιωνικό της κάστρο το λεγόμενο Keep το οποίο αποτελούσε θερινή κατοικία του βασιλιά του Northumberland. Η ευρύτερη περιοχή διαθέτει τέσσερα ακόμα κάστρα ένα εκ των όποιων, το Alnwick castle, αποτελεί σήμερα κατοικία του Δούκα του Northumberland, ενώ το Bamburgh castle είναι κατοικία του λόρδου Amstrong. Τέλος το αξιολογότερο ίσως αρχαιολογικό κτίσμα θα πρέπει πάλι να καταλογιστεί στους Ρωμαίους, οι οποίοι θέλοντας να ισχυροποιήσουν τις θέσεις τους στην περιοχή και να αποκόψουν τους Κέλτες από το βορρά, δημιούργησαν ένα πανίσχυρο τείχος, το τείχος του αυτοκράτορα Αδριανού. Το τείχος αυτό, εκτείνεται από την ακτή του Ατλαντικού στην περιοχή της πολύς του Carlisle έως το Wallsend στο Newcastle σε μια απόσταση 120 χιλιόμετρων.